Dorpsnieuws

Joost Jansenoverweging op 31 juli 2016                                            De rente op je geld op de bank heeft nog nooit zo laag gestaan! Voor bedrijven is het bijna zover dat ze geld er op moeten toeleggen om hun geld bij de bank te stallen. Waarom zou je dan nog sparen? Wat is de waarde van je spaarcenten? En kan ik status ontlenen aan het feit dat ik veel geld heb?

Ik kan me de uitroep van die dichter van 2700 jaar geleden, Prediker, goed voorstellen: ‘IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid.’ Arnold uit Eindhoven slingert ook zijn korte boodschappen iedere dag het winkelende publiek in. En mensen voelen aan dat hij ‘ergens’ wel gelijk heeft. Maar tussen gelijk hebben en anders gaan handelen zit een wereld van verschil.

‘IJdelheid der ijdelheden’, er staat: ‘lucht’. ‘Gebakken lucht’ zeggen we vandaag. En dat komen we nogal eens tegen. Wanneer je op vakantie gaat, zeker als het een fiets- of wandelvakantie is, dan ontdek je hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. Met een minimum aan spullen, heb je wel een maximum aan inhoud, energie, doorzettings- en uithoudingsvermogen nodig. Het gaat meer om je geestelijke bagage dan om de materiële spullen. De rijke man uit het evangelie heeft dit niet in de gaten. Hij wil meer plek voor zijn rijkdom. Nog grotere schuren! Hij leeft bij het ogenblik en wil dit ogenblik zo lang mogelijk uitbouwen. Wat ik nu heb, nemen ze me niet meer af! Dat is heldere taal en ook vandaag begrijpelijk. Ik verbaas me vaak over de hoge bonussen van mensen die toch al een vorstelijk salaris hebben. Gaat het niet ten koste van andere mensen? Het geld moet toch ergens vandaan komen! En hoe beleg je dit geld nu weer? Je kunt niet alles opmaken op het moment dat je het krijgt…

Vanuit al deze vragen (en nog veel meer van zulke vragen) klinkt de waarschuwing van Jezus over de hebzucht. Interessant woord: hebzucht, de zucht om te hebben. Dus niet het verlangen of de inzet tot delen, of het voornemen andere mensen te helpen, of… vult u maar in. Hebzucht is gericht op jezelf. Geluk daarentegen heeft altijd te maken met een ander, met anderen. Wat zou meer geluk geven? Investeren in een nieuwe, grotere schuur om je oogst op te slaan? Of investeren in mensen? Investeren in mensen, vaak kwetsbare mensen, die met wat wij met hen delen meer ontspannen, gelukkiger kunnen leven?

Ik lees elders in de Bijbel dat Jezus eens heeft gezegd: ‘Wat ge aan de minsten der mijnen hebt gedaan, heb je aan Mij gedaan’ (Matteüs 25). Bij bepaalde steden of streken wordt wel eens gezegd: daar is een gunstig investeringsklimaat. In Gods ogen gaat het om hele andere criteria, niet om gunstige belastingen of een goede infrastructuur. Het gaat God er om of wij genoeg onze ogen open hebben voor mensen in wie wij kunnen investeren. Ons kapitaal ligt in mensen die we nabij zijn om fier door het leven te gaan. Onze trots zou moeten zijn dat er verbanden groeien waarin de sterken de zwakken ondersteunen en de zwakkeren de sterken leren om alles te relativeren. Want altijd sterk blijft niemand…

Het investeren in mensen is van het hoogste belang. De dreiging van terrorisme en de angst ervoor die ook over onze steden en dorpen neerdalen, beantwoord je niet met meer geweld. De aartsbisschop van Rouen waar een priester tijdens het vieren van de mis de keel is doorgesneden, reageert onmiddellijk. Ons enige antwoord kan en moet zijn: gebed en onderlinge verbondenheid, zei hij. Want dan bouw je aan een klimaat waarin mensen niet door het lint gaan en naar verschrikkelijke middelen grijpen.

Investeren in verbanden maakt dat er weer een geest van hoop en vertrouwen groeit waardoor kinderen niet angstig naar bed hoeven te gaan om hun ruziënde ouders, jongeren niet bang hoeven te zijn om steeds voorlopige baantjes te moeten aannemen. Investeren in mensen maakt dat men elkaar ziet en bemoedigt. Voor wie het wil zien: er zijn tekenen van hoop gaande, zoals de twee miljoen jongeren in Krakau die samen rondom paus Franciscus hun geloof belijden en vieren. Voor wie het wil horen: de verhalen van hoop en vertrouwen klinken iedere keer in deze kerk. En ze worden gevierd rondom de Tafel van de Heer. De een wordt deze week tijdens de mis vermoord. Wij hier houden de vlam brandend, en blijven investeren in mensen, in elkaar.

Joost Jansen, norbertijn

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen