Dorpsnieuws

Lovely RoseOp vrijdag 29 december om 15.00 uur wordt in de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther het feestelijk slotconcert van het jubileumjaar van Kamerkoor Muzimare uitgevoerd.               Kamerkoor Muzimare bestaat 30 jaar en is uitgegroeid tot een uitgebalanceerd koor van geoefende amateurzangers, onder leiding van Sophia Brink.

Een concert van Kamerkoor Muzimare bevat altijd een zingend verhaal (“muzi”  “mare”) en neemt de luisteraar mee op een muzikale reis.

Als slotconcert is gekozen voor het uitvoeren van een groot werk: het “Magnificat” van John Rutter. Het verhaal hoort bij Kerstmis : Een jonge vrouw zet de wereld in vuur en vlam met haar onschuld en zachtheid, zinnelijkheid en kracht. Samen met haar kind geeft ze mensen nieuwe hoop, nieuw licht, nieuw leven en nieuwe liefde. Daarom is als titel van het concert “Lovely Rose” meegegeven.

Door de eeuwen heen is de oude tekst op muziek gezet door vele componisten, ieder op een eigen wijze. Passend bij Muzimare is een eigen draai aan de uitvoering gegeven. Er is aan het werk van John Rutter eigen muziek toegevoegd en de oorspronkelijke begeleiding is omgezet naar een jubelende combinatie van orgel en slagwerk.

Bij deze gelegenheid wordt in dit concert gezongen samen met ‘family and friends’, waardoor er nu 40 zangers meedoen. Verder werkt sopraan Kerstin Jansen mee. De instrumentale begeleiding is in handen van Demos Horn en Don Wolters (beiden slagwerk) en Tommy van Doorn (orgel). Het geheel staat onder leiding van Sophia Brink.

Het concert begint om 15.00 uur in de Abdijkerk van Berne in Heeswijk. De kerk gaat om 14.30 uur open. De toegang is gratis inclusief een programmaboekje. Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt zeer op prijs gesteld om de kosten te bestrijden. Na afloop is het Proeflokaal geopend om na te praten en iets te drinken.

In verband met de hoge stookkosten is de kerk beperkt verwarmd. Aangeraden wordt daar met uw kleding rekening mee te houden.

Muzimare

Het koor Muzimare is al een aantal keer te gast geweest in de Abdijkerk met bijzondere uitvoeringen. Zij brachten eerder ook een aangrijpend passieverhaal “Door de stille week”, die onder grote belangstelling in de Abdij gezongen is. Ook maakt Muzimare deel uit van het grote Projectkoor dat de Allerzielen-concerten ten gehore brengt.

Dankzij grote inzet van de zangers en dirigente Sophia Brink kan steeds aandacht besteed worden aan de muziek en de tekst achter de noten. Zo wordt een bijzondere en intense wijze van uitvoeren bereikt, waarmee een groeiend publiek op diverse locaties steeds aangenaam wordt verrast. Wereldse en religieuze muziek worden op verrassende wijze met elkaar gecombineerd. Gezocht wordt daarbij naar de kracht en essentie van muziek en de zangteksten.

Magnificat

Het koorstuk van dit concert is het “Magnificat” van John Rutter. Door de eeuwen heen hebben veel componisten deze oude tekst op muziek gezet, ieder op eigen wijze, in eigen stijl, passend bij de tijd waarin men leefde. Vanaf het allereerste concert van Muzimare kwamen diverse (delen uit) zettingen al in de uitvoeringen voor.

Nu wordt de gehele tekst in de hedendaagse zetting van John Rutter uitgevoerd. Ook hij voegde, net als andere oude meesters, eigen teksten aan het geheel toe. Resultaat van het werk van Rutter is een soms lieflijk, vaak ook uitbundig koorwerk, waarin de oude tekst in het hier en nu volop tot leven komt.

Voor deze uitvoering hebben de koorleden van Muzimare voor één keer vrienden en familieleden uitgenodigd om met hen mee te zingen. Met meer stemmen komt de muziek nog beter tot z’n recht. Het verhaal is pas echt compleet als ook de luisteraars bij het concert met het koor meezingen. Kortom, ook dit concert belooft een groot feest te worden.

Het feestelijk eindconcert in de Abdij van Berne op vrijdag 29 december begint om 15.00 uur. Diezelfde avond is dit concert tevens te horen in de Corneliuskerk in Beuningen.

Zo als gebruikelijk bij concerten van Muzimare wil het koor de toegang voor ieder mogelijk maken. Ook voor dit groots opgezette concert zijn daarom de entree en het tekstboekje gratis. Uiteraard wordt na afloop een vrijwillige bijdrage in de gemaakte kosten zeer op prijs gesteld.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen