Dorpsnieuws

meidoornAls je nu gaat wandelen of fietsen zie je op vooral vruchtbare en zonnige plekken, de meidoorn bloeien. De meidoorn, maar ook de sleedoorn  werden  vroeger veel gebruikt als afrastering van weides, omdat ze met hun scherpe doorns het vee binnen de wei hielden.       Zowel de doorns van de meidoorn als van de sleedoorn zijn spits uitgroeiende twijgjes.

In de signatuurleer staan doorns voor daadkracht.

De witte bloemen van de meidoorn en  hun geur,  zijn juist  rustgevend en werken ontspannend.

De rode kleur van de bessen verwijst naar de invloed op het bloed en de ontspannende werking op het hart, maar ook op de verwijdende werking van de bloedvaten, wat een positieve invloed heeft op de werking van het hart.

De meidoorn werkt ook kalmerend op het zenuwstelsel.

De meidoorn en de sleedoorn worden vaak door elkaar gehaald.

Het grote verschil tussen de meidoorn en sleedoorn is de bloeiwijze. De sleedoorn bloeit kaal  dus zonder blad en bij de meidoorn komt eerst het blad en dan pas het bloemetje.

De meidoorn heeft een sterk gelobt blad en de sleedoorn heeft een ovaal gevormd blad.

De bes van de sleedoorn kun je pas gebruiken als het gevroren heeft, de bes van de meidoorn kun je, nadat je de bes ontpit hebt, rauw eten, aan een compote toevoegen of er lekker jam van maken.

Pas op: mensen die al behandeld worden voor hartfalen of andere hart- of bloedvatenafwijkingen wordt geadviseerd geen meidoorn te gebruiken. Meidoorn kan namelijk de behandeling beinvloeden.

Kruidenhof Berne is te vinden in de tuin van de Abdij van Berne

Wij zijn voor weetjes en recepten ook te vinden op Facebook en Instagram.

Wil je informatie over rondleidingen en/of workshops?

Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen