kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Zaterdag 30 september 1944

Van vrijdag op zaterdag nacht is het vrij rustig geweest. De pantserwagens bij de fabriek zijn weer opgetrokken.

Er wordt een tankslag bij Schijndel verwacht. Af en toe geweldig geschut van de Engelschen, een beetje buiten Dinther. Verder is er sinds donderdagmiddag 5 uur niet veel gebeurd.

Er zijn vrijdagavond nog granaten gevallen bij Bloks op den akker. Vrijdag verloren de Engelschen 12 dooden en 3 gewonden. De Duitsers verloren 200 krijgsgevangenen en honderd doden. Er bestaat echter nog een hele tankdivisie.
Mijn ouders komen naar huis, het is echter nog niet veilig voor Duitse granaten. Er wordt Engelsch vuur geopend van achter ons huis. De kogels fluiten over, in de richting van Schijndel. Op mijn aanraden verlaten mijn ouders weer het huis en willen naar Govert Buis gaan aan de Leigraaf waar mijn broer met zijn gezin ook was.

Ik ga weer terug naar de schuilkelder. Het hele dorp is na de vlucht na de luchtaanval van dinsdag geheel verlaten. De verlaten en kapot geschoten huizen worden jammergenoeg nog geplunderd. Door wie het gebeurt is nog niet met zekerheid te zeggen. Maar het wordt door iedere mens als zeer laag en schoftachtig gevoeld. Jammer dat er in zulke noodtoestanden en in zulke tijden nog mensen zijn die op roof en plundering uitgaan. Ik zie vele tanks naar Loosbroek rijden.

Men zegt dat de bedoeling is om de corridor te verbreeden vanaf Boxtel langs Den Bosch over de Graafsche weg tot Osch toe. In de n.m. om half drie passeren een twintigtal Duitse krijgsgevangenen met de handen op hun hoofd ons dorp. Ze komen uit de Schijndelsche bossen. Om zeven uur komt er bericht dat Henrica Nouwens (dochter van Jan Nouwens) die zwaar gewond was met de luchtaanval overleden is aan hare verwondingen. Dit huisgezin is wel zeer zwaar getroffen. De Engelsche soldaten zeggen dat Middelrode bijna geheel verwoesd is.

Het zware geschut beschiet van af Loosbroek de stad Zaltbommel. In de n.m van zaterdag is er een vliegtuigaanval door Engelsche jagers op troepen van de Duitsers rondom Schijndel. Het is van hier af te zien.
De pot in de schuilkelder verschaft ons 's avonds wortelenstamp.

Plaats reactie