kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Dinsdag 24 oktober 1944

In de nacht van maandag op dinsdag is het artillerievuur van de Engelschen met tussenpoozen in werking.

Ik hoor vertellen dat er in de afgelopen 2 dagen 14.000 granaten naar de vijandelijke linies zijn gestuurd.

Schijndel en Wijbosch is nu vrij. Dat wil zeggen dat wij hier in Dinther nu ook pas vrij zijn van granaten. Wij durven ons nu voort geruster buiten de schuilkelder te begeven. In Schijndel zijn ongeveer 60 dooden en 100 gewonden onder de burgerbevolking. Vanmorgen naar huis geweest waar vader, broer en zuster ook waren. Mijn zuster Maria, die in Veghel is, is ziek, zwaar verkouden. Af en toe in de voormiddag werkt nog het zware geschut. 's Middags krijgen we snert in de keuken voor de laatste keer. Vannacht slapen we nog in de schuilkelder maar eten voort thuis. Om ongeveer 2 uur in de n.m. breekt het zware geschut hier op. Het is een voortdurend voorbij trekken van tanks, vrachtauto's en zwaar geschut. Het gaat allemaal verder op richting Den Bosch.

Men zegt dat Den Bosch is vrijgegeven, maar volgens radio berichten die we vandaag voor het eerst in de schuilkelder kunnen beluisteren, zijn de Engelsche troepen in de straten van ‘s-Hertogenbosch aan het vechten. Volgens berichten zijn er over het gehele front in Nederland gisteren 14.000 krijgsgevangenen gemaakt. In de n.m. heb ik de keuken van de schuilkelder uitgeruimd en morgen moeten we het fabriek uitpoetsen want het plan is om Donderdag weer in de fabriek beginnen te werken. Het is nog steeds trekken vanaf vanmiddag twee uur tot nu toe ongeveer acht uur in den avond.

Allemaal materiaal dat verder wordt opgesteld voor nieuwe gevechten. Hier volgen nog de nieuwsberichten van vanavond tien uur. Het tweede Britsche lager heeft in zuidelijke richting een nieuwe aanval ingezet op Den Bosch. De dorpen Best en Oirschot werden hierbij genomen. Andere Britsche troepen zijn binnengedrongen in de N.O. wijken van 's-Hertogenbosch. Ten W. v. St. Michielsgestel trekken Schotsche troepen de Dommel over. De Krekaksche dam en Breskens zijn thans definitief in Geallieerde handen.

De R.A.F. deed in de afgelopen nacht een hevige aanval op Essen. Er zijn vliegende bommen verschenen boven Belgie. In Griekenland veroverde de Britsche troepen Samija op ongeveer 150 km ten N. van Athene.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app