Redactioneel

161105-wvdl-Gilde Heeswijk_Keizerschieten42Het is in de ochtend van 5 november 2016 gezellig druk in ‘De Schuttershof’ van het Sint Willebrordus Gilde in Heeswijk. Het is meestal gezellig druk bij het koningschieten, maar vandaag is het extra druk.

Er is veel belangstelling voor het feit, dat gildekoning Gerard Oskam de gouden houten vogel naar beneden gaat schieten. Daarmee mag hij zich keizer van het gilde noemen.

Meer foto's:

Na de koffie kunnen de schutters zich opgeven voor het koningschieten. Daarna gaat iedereen naar buiten en mogen de ereleden trachten als eerste de zilveren vogel te raken. Pastoor Joost Jansen mag uiteraard beginnen, want daarmee wordt het een gezegende wedstrijd. Na het kerkelijk gezag komt het wereldlijk gezag aan de beurt in de persoon van locoburgemeester Peter van Boekel, gevolgd door de andere ereleden.

Vervolgens is het grote moment aangebroken

Gerard Oskam heeft twee jaar op een rij de houten vogel naar beneden geschoten en is dus al twee jaar gildekoning. Nu gaat hij de vogel voor de derde maal naar beneden te schieten. Dan heeft het gilde na 320 jaar weer een keizer. Na slechts 8 rake schoten komt de gouden vogel naar beneden gezeild en heeft het gilde zijn keizer. Gerard straalt en wordt door iedereen uitbundig gefeliciteerd.

Normaal gesproken wordt er niet door een schutter op een speciale vogel geschoten.

Tijdens een vergadering van het gilde hebben de schutters echter besloten dat zij niet tegen Gerard in het strijdperk willen treden, omdat zij hem het keizerschap van harte gunnen. Dus schieten de andere schutters niet mee op de gouden vogel. Het risico dat de hangende vogel er af valt, voordat Gerard aan de beurt is, vinden zij te groot.

Nadat de keizervogel gevallen is moeten de andere schutters aan de bak.

Een tiental gildeleden wil mee dingen naar de titel gildekoning. Dit keer zijn het allemaal mannen, maar er is mij verzekerd, dat dit niet altijd het geval is. Nadat de gezamenlijke schutters 186 keer geschoten hebben, valt de zilveren houten vogel naar beneden. De regel is dat degene, die het laatst geschoten heeft, zich een jaar lang gildekoning mag noemen. De gelukkige is dit jaar Ben van Daal. Proficiat, niet alleen voor hem en Gerard Oskam, maar ook voor alle leden van het Sint Willebrordus Gilde.

Foto’s: Wim van der Lubbe

Tekst: Fred Lennings

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen