Redactioneel

Bankje voor Abdijhuis

230317 PK bankje voor Abdijhuis 05Sinds kort staat er een zitbankje voor het Abdijhuis.
Het bankje is door de Abdij geschonken aan de leden van de Bernekring als dank voor hun jarenlange inzet. Zaterdagmiddag 4 maart 2023 werd het bankje onthuld. Dat gebeurde met het verwijderen van een geel kleed door Peter van Boekel en Jos Deckers, voorzitter van de Bernekring, waarna de vier bestuursleden van de Bernekring samen op de bank plaats namen.

Themamiddag met de notaris

230315 rva notaris15 Naast het feit dat er maandelijks koffieochtenden zijn, wordt twee keer per jaar door de KBO van Heeswijk en Dinther een themamiddag georganiseerd. Op woensdagmiddag 15 maart was het thema: Notariële zaken, waar we allemaal mee te maken krijgen. Notaris Thierry Dielissen was beschikbaar om hier een en ander over te vertellen.

Dubbelop stemmen

230315 rva stem19 Al dan niet gebruik makend van de StemWijzer, gingen veel mensen naar het stembureau om hun stem te laten weten voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Bij binnenkomst ontving men twee stemformulieren. Vervolgens stonden ook twee ‘stembussen’ klaar om het formulier weer in te gooien.

Tonnie en Kee op bezoek bij de heemkundekring de Wojstap

230314 PK Tonnie en Kee bij de Wojstap 11 VIERKANT 11Op dinsdagmorgen 14 maart speelt zich het project ‘Tonnie en Kee’ af bij Heemkundekring de Wojstap. Het is een educatieproject, dat is bestemd voor de leerlingen van groep 3 van de basisscholen.

In het verhaal voor de kinderen zijn Tonnie en Kee broer en zus. Tonnie is in de 50-er jaren naar Amerika geëmigreerd. Nu is hij even terug in Dinther en hij verbaast zich er over hoe het dorp in die tijd veranderd is.

NL Doet in Ontmoetingstuin Servaes

230311 PK NLDoet in Ontmoetingstuin Servaes10Zaterdag 11 maart werd voor de 12e keer via NLDoet gewerkt in de Ontmoetingstuin Servaes.
Jo v.d. Boom zorgde die morgen ervoor dat ieder koffie/thee met een koek kreeg, terwijl men in de lunchpauze naast de broodjes kon genieten van de pompoensoep, die Adrie Hey had klaar gemaakt. Overigens Jo v.d. Boom, de oudste in het gezelschap, helpt al 12 jaar mee met NL Doet.

NL Doet in Ontmoetingstuin Servaes

230311 PK NLDoet in Ontmoetingstuin Servaes10Zaterdag 11 maart werd voor de 12e keer via NLDoet gewerkt in de Ontmoetingstuin Servaes.
Jo v.d. Boom zorgde die morgen ervoor dat ieder koffie/thee met een koek kreeg, terwijl men in de lunchpauze naast de broodjes kon genieten van de pompoensoep, die Adrie Hey had klaar gemaakt. Overigens Jo v.d. Boom, de oudste in het gezelschap, helpt al 12 jaar mee met NL Doet.

Boekenmarkt in Boekhandel Berne

230311 rva Boekenweek17vk Ooit zei iemand: ‘Bij wat je tegenwoordig in de krant leest, krijg je de neiging je kraag op te zetten. Lees liever iets dat de neiging geeft om de mouwen op te stropen.’
Bij de start van de Boekenweek organiseerde Boekhandel Berne op 11 maart een tweedehands boekenmarkt. De aanvang was om negen uur in de ochtend, maar al voor die tijd stonden mensen buiten te wachten.

‘Elk boek is een poort naar een avontuur.’
De aangeboden boeken betroffen niet alleen theologie, maar ook gewone literatuur en boeken over reizen, kunst, koken, zingeving en nog veel meer. In rustige sfeer kon men naar hartenlust snuffelen en ontdekken. Want: ‘Boeken en vrienden hoeven niet talrijk te zijn, maar goed.’

Klik hier voor foto's.

Gedurende de dag bleven mensen komen en gaan. Vanuit de boekhandel werden vele boeken een nieuw leven gegund. Naast de oude boeken lagen ook zeker veel nieuwe boeken, die tegen een gepaste prijs werden verkocht.

En wat de kopers betreft: ’Wie over zijn boeken vertelt, vertelt iets over zichzelf.’

Tekst: Anja van Aarle
Foto’s: Rien van Aarle

Knot wilgen bij Johan Kooijman, Fokkershoek

230305 PK knot wilgen bij J.Kooijman Fokkershoek 27 VIERKANT 27Op zaterdag 4 maart werden er weer wilgen geknot bij Johan Kooijman aan de  Fokkershoek. Daar is de VENEL-groep van het IVN enkele jaren geleden al eerder geweest, terwijl er ook afgelopen maandag is geknot. Toen waren ze met 7 man. Nu waren ze met 14 man, waarbij ook Johan Kooijman meehielp. Ze werden nu om en om geknot.

Fietstocht van TWC de Kachelders met zegening

230305 PK Openingsfietstocht de Kachelders 15 VIERKANT 15Zondagmorgen om 9.00 uur was de jaarlijkse opening van de fietstocht van de Wielerclub de Kachelders. Al weer voor het 17e jaar. De eerste keer moest helaas worden afgelast, omdat het toen wit was van de sneeuw. Jammer dat het weer nu niet direct uitnodigde om te gaan fietsen. Vandaar dat de opkomst wat minder was dan andere jaren, namelijk zo’n 210 deelnemers.

Onderhoud van Ontmoetingstuin Servaes

230225 PK onderhoud Ontmoetingstuin Servaes 27Op zaterdag 25 februari verrichtte de VENEL-groep van IVN, samen met de vrijwilligers van de ontmoetingstuin, weer haar jaarlijkse onderhoud in de Ontmoetingstuin Servaes.
Mede dankzij het mooie weer waren er veel vrijwilligers aanwezig. De ontvangst met koffie, koek en krentenbollen was weer hartelijk.
Van te voren werd enige uitleg gegeven over de werkzaamheden.

Wilgensnoei op de griend bij het kasteel

230225 PK Wilgensnoei op de Griend 19Zaterdagochtend 25 februari met gast Hermine wilgen achterop rabat twee en drie geknot; namelijk: Frans geel, Blauw lintje en Rooise kat. Niet alle takjes eraf, maar per knot meerdere takken laten staan, dan komen de sapstromen snel op gang in het voorjaar en kunnen eventuele ontstane alcoholen via de takken verdampen in plaats van gif op te hopen. Dit als test om te kijken wat er gebeurt ten opzichte van geheel geknotte stoven.