Redactioneel

161216-phe-SolidairmetIndia 5Marcus en Sunil, zijn twee norbertijnen uit India die momenteel in Heeswijk verblijven. Ze vertellen ons over de projecten in hun geboortestreek Jharkand en hoe belangrijk de rol van Stichting Solidair met India daarin is. Meer foto's.

Jharkand
Deze staat is gelegen in het noordoosten van India en ligt voor het grootste gedeelte op het plateau van Chota Nagpur.
Het is een prachtig natuurgebied en wordt nog steeds bewoond door zijn oorspronkelijke bewoners, die buiten de kaste vallen. De bevolking van Jharkand haalt haar levensovertuiging uit de natuur en is gewend in kleine gemeenschappen te leven. Iedere gemeenschap heeft een eigen dialect. Op zich zijn het allemaal kleine boeren die wat hun inkomen betreft veelal afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Als hun oogst mislukt, moeten ze naar de stad voor werk, waar hun kansen op de arbeidsmarkt erg klein zijn.

“We willen hen zo graag de kans geven om keuzes te kunnen maken in hun leven” zegt Marcus
“Het is zo dat in India de ontwikkelingen van het platteland sterk achter zijn gebleven in vergelijking tot de ontwikkelingen in de steden en dat is ook zo in Jharkand. We denken dan aan gezondheidzorg, onderwijs, en infrastructuur. Vanuit de regering is er wel voor scholen en onderwijs gezorgd, maar dat stelt beide niet veel voor. Geen goed onderwijs beperkt mensen in hun ontwikkelingen; daarom zijn wij samen met Stichting Solidair met India o.a. begonnen met scholen te bouwen en voor goed onderwijs te zorgen” aldus Marcus.

“De mensen van Jharkand zijn dan niet meer zo afhankelijk van de goodwill van de mensen in de steden, waar trouwens ook maar tien procent van de bevolking “het geld” bezit en die houden echt geen rekening met de situatie van de mensen uit de dorpen en uit de sloppenwijken, ”zegt Sunil.
“Ik heb als kind ontzettend moeten vechten om mezelf te kunnen ontwikkelen” vertelt Marcus, “ik zie dit de jonge mensen in ons gebied weer overkomen en daarom willen wij hen de kans geven om te ontwikkelen en keuzes te kunnen maken.”

Stichting Solidair met India
“Natuurlijk is het heel belangrijk dat je tijdens de ontwikkelingen aansluit en rekening houdt met de levensovertuiging van de mensen in Jharkand. Zij denken en leven op een hele andere manier en daarom lopen projecten wel eens anders dan wij verwachten of vaak duren ze langer. Toch vinden wij het erg belangrijk hen te volgen,” zegt Marcus “en daar ben ik trots op. In gesprek met hen en de mensen van Stichting Solidair met India komen we er dan ook altijd uit en hebben we al veel gerealiseerd. Het is een groot voordeel dat Sunil en ik uit Jharkand komen, de taal kennen, maar ook uitleg kunnen geven over hun manier van denken,” aldus Marcus.

Sunil zegt “We hebben veel bewondering voor de mensen in Nederland, die wel rekening houden met hun medemensen die minder kansen hebben gekregen. Hartelijk dank daarvoor” zeggen Marcus en Sunil uit India.

Tekst José van der Heijden

Fotografie Piet van Helvoort en Joke van Zutphen

I

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen