Redactioneel

DSC01861 "De hele wereld zou deze muziek moeten horen’ staat boven aan het programma van het Herdenkingsconcert dat gisteren door meer dan tachtig gasten werd bezocht.
Het stemmenorkest ‘ De Kracht van een Lied’ uit Well
onder leiding van Monique Verhoeven brengt een ode aan de dappere vrouwen in de interneringskampen in Indonesië.
Het stemmenorkest is een bijzonder koor. Zij zingen, maar zonder woorden. Dit vrouwenkoor brengt neuriënd klassieke muziek ten gehore…muziek waar je stil van wordt. Zij zetten een traditie voort uit de Tweede Wereldoorlog.

70 jaar geleden, tijdens de Tweede wereldoorlog, waren een tweetal muzikaal begaafde vrouwen in een Jappenkamp in staat uit het hoofd en zonder instrumenten, klassieke werken met menselijke stem te maken. Deze vrouwen leven niet meer, maar hun werk wordt voorgezet. Op 27 december 1943 vond in een Vrouwenkamp op Sumatra het eerste concert van een stemmenorkest plaats.
Veel vrouwen die de ontberingen van het kamp overleefden, hebben een blijvende herinnering aan de muziek en zang die een grote rol hebben gespeeld in hun overlevingsstrijd.

Een van deze vrouwen, Nora Harmsen-Vorstman en haar echtgenoot waren gisteren ook aanwezig bij dit concert. Zij verbleef als tiener in het kamp samen met haar moeder en twee zussen. Het hele gezin overleefden dit kamp en ook de vader die in een mannenkamp zat. Zij werden na de oorlog weer herenigd.

Laten we op 4 mei onze gedachten uitgaan naar slachtoffers van deze Tweede Oorlog, maar ook naar de vele andere oorlogsslachtoffers in de wereld…..daar word ik stil van !

Tekst en foto’s: Ine Zonneveld
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen