Redactioneel

220611 PK SlootjesdagAakantstraat 23Zaterdag 11 juni hield het IVN Bernheze zijn jaarlijkse slootjesdag. Het was de vierde keer op een rij. Helaas ging het in 2020 vanwege de Corona-crisis niet door.
‘s Morgens waren er 14 kinderen onder begeleiding gekomen.

Het terrein was vantevoren nog door het IVN gecontroleerd en gemaaid. Ook de gemeente heeft op het laatste moment nog wat gemaaid. Zoals gewoonlijk moest er van tevoren weer veel geruimd worden.

De IVN-begeleiders hadden een en ander goed voorbereid. Er was veel onderzoeksmateriaal aanwezig zoals waterbakken, lenzen, zoekkaarten en visnetjes en er was ook wat drank (limonade) beschikbaar.

Theo Jacobs ontving de kinderen met hun begeleiders.
De kinderen waren enthousiast, waardoor er veel werd gevangen zoals kikkers, kwakbollen (kikkervisjes), larven van insecten zoals van de libelle en van de geelgerande waterkever, maar ook het schrijvertje, de schaatsenrijder en de salamanders werden in de waterbakken gedropt. Een teken dat het water zuiver is.
Enkelen lukte het zelfs om een kikker even in de hand te houden. Dat was voor de eerste keer wel even spannend. De beestjes werden bestudeerd en benoemd aan de hand van de zoekkaarten en na afloop weer in de poel gegooid.
Als het even stil was hoorde je de kikkers – met hun kopje boven water – volop kwaken.
In het water dreef de gele plomp en aan de waterkant was de gele lis te zien. Hier en daar zat een kikker op het blad van de gele plomp.

Klik hier voor foto's.

‘s Middags zouden er 15 kinderen met hun begeleiders komen.
Dit speelbos blijft een geschikte plek om zo’n dag te organiseren. En met zo’n mooi weer is die dan helemaal geslaagd.

Tekst en foto’s: Peter Kriele

 www.ivn.nl/afdelingBernheze

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen